De groenblauwe regels zijn eisen over de aanwezigheid en de kwaliteit van groen en water in projecten.
Het gaat om projecten voor het inrichten en beheren van de ruimte in de stad. Bijvoorbeeld bouwprojecten, de aanleg van een sportpark of de herinrichting van een woonwijk.
De groenblauwe regels gelden voor projecten van zowel de gemeente als particulieren. Er zijn specifieke regels voor groen en water voor 3 soorten projecten:
Met de groenblauwe regels zorgen we dat er in de stad genoeg ruimte is om te spelen en te bewegen. En om de natuur te beleven.
De groenblauwe regels gaan over 6 onderwerpen:
We willen de stad aantrekkelijker en gezonder maken. Dat betekent dat we de ruimte zo goed mogelijk aanpassen aan de veranderingen van het klimaat. Wateroverlast door extreme regenval, hitte en droogte vragen hierom. Ook willen we de biodiversiteit (de variatie in planten en dieren) verbeteren.
Genoeg ruimte voor groen en water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Bij groen en water kun je denken aan struiken, bomen, vijvers en sloten. Groen kan ook zijn groen op gebouwen, zoals groene daken en groene gevels.
Ook willen we genoeg ruimte om te spelen en te bewegen, zoals parkjes. En we willen zo weinig mogelijk asfalt of tegels in de stad. Daarmee beperken we hitte en zorgen we dat water in de grond kan wegzakken.
Dit is een samenvatting van de groenblauwe regels. Een uitgebreidere beschrijving staat op de website van Groenblauw Dordrecht.
Wat vind jij van de groenblauwe regels voor Dordrecht? Jij bent als inwoner de gebruiker van de ruimte in de stad. Tot 14 november 2024 kon je hier reageren en aanvullingen of ideeën delen.
Gezondheid voor mensen heeft meer factoren die van belang zijn. Geluid is hier een van en deze wordt nergens genoemd. Tegelijkertijd concludeert de GGD dat overlastgevend geluid in Nederland toeneemt. Op zich logisch want bv warmtepompen die geluid maken of een stad die evenementen stad van Nederland wilt zijn. RIVM maakt de schatting dat 800 mensen hart en vaatziekten krijgen door verkeerslawaai, slechts een aspect van geluid. WHO geeft aan blootstelling aan geluid zorgt voor stress, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en zelfs overlijden. Veertig procent van de Nederlanders ervaart geluidsoverlast en dus ook in Dordrecht. En helaas het geluidsbeleid is al veertig jaar oud. Wat ik nu lees is wat iedere stad doet en het zou vernieuwend zijn indien Dordrecht ook geluid opneemt in relatie met de gezondheid. Klankkasten kunnen dacht ik verbeterd worden door groen. Water daarentegen is dacht ik een goede geluidsdrager. Veel verstening, binnenstad, is nu net niet de plaats waar evenementen georganiseerd moet worden vanuit het geluidsaspect. Zeker niet met meerdere bandjes want de bewoners van de binnenstad horen die door elkaar heen in hun woningen. Zo'n 11 uur per dag herrie, want dat is meerdere bandjes door elkaar heen, doet iets met de gezondheid. Tel eens alle dagen dat in 2024 in de binnenstad een evenement is geweest en tel hier dan de dagen/nachten van opbouw en afbouw bij op. Daarnaast mis ik extra aandacht voor de binnenstad. Hier is meer openbare ruimte en minder particuliere ruimte. Ondanks dat gelden dezelfde regels/percentages voor de binnenstad.
Dan snap ik niet dat de gemeente tegen een bmx baan is. Dat initiatief kwam uit de mensen zelf. En er komt geen steen aan te pas. Jammer dat nog steeds hoogopgeleiden het wiel willen uitvinden. Terwijl de sleutel bij de bewoners zelf ligt. En die bereik je niet zo. Want hoeveel ik zulk soort enquêtes ook invul. Ik krijg nooit de indruk dat er wat mee gedaan wordt. Ik hoop dat de gemeente ooit leert om iets met mensen op te zetten. Door en met. Ipv het voor de mensen te bedenken! Er zijn mensen met ideeën genoeg maar die bereik je niet vanuit het stadskantoor.
Ten eerste waardeer ik de aandacht voor groen, bomen, leefomgeving en blauw, water bijzonder in de gemeente Dordrecht. Met name door de Bomen ridders wordt alert gereageerd. Ik wens dat de lijn van bomen langs de Merwe en Wantij wordt hersteld. Pfas laten verwijderen uit het water, bodem en lucht door Chemours is topprioriteit in mijn ogen. Het tussen vonnis Dupont handhaven, afstand houden als bestuur. Ga niet om de tafel in Hollands poldermodel met Amerikaanse firma na een vonnis. Zij hebben dat uit te voeren. Punt. Chemours misbruikt het bestuur van Dordrecht, wethouders en raad. In Virginia US heeft Dupont, Chemours een zelfde vonnis uit te voeren. Het water in de gehele staat reinigen, dus zij hebben daarmee ervaring. Dat is HUN verantwoordelijkheid. Nadat er geen nieuwe vergunningen worden verstrekt, hun terrein inperken, gefaseerd afbouwen deze giftige chemische industrie. Schoon opleveren en de Biesbosch uitbreiden. Chemours heeft in aanvang slechts vergunning voor kleine vestiging chemische industrie. Gerichte aanpak om de leefomgeving te laten zuiveren. Pfas verbieden met wetgeving kan ondersteunend werken om dit leven vernietigende proces te stoppen. Tot zover even. Sterkte gewenst!
Ten eerste waardeer ik de aandacht voor groen, bomen, leefomgeving en blauw, water bijzonder in de gemeente Dordrecht. Met name door de Bomen ridders wordt alert gereageerd.
Ik wens dat de lijn van bomen langs de Merwe en Wantij wordt hersteld.
Pfas laten verwijderen uit het water, bodem en lucht door Chemours is topprioriteit in mijn ogen. Het tussen vonnis Dupont handhaven, afstand houden als bestuur. Ga niet om de tafel in Hollands poldermodel met Amerikaanse firma na een vonnis. Zij hebben dat uit te voeren. Punt.
Chemours misbruikt het bestuur van Dordrecht, wethouders en raad. In Virginia US heeft Dupont, Chemours een zelfde vonnis uit te voeren. Het water in de gehele staat reinigen, dus zij hebben daarmee ervaring. Dat is HUN verantwoordelijkheid.
Nadat er geen nieuwe vergunningen worden verstrekt, hun terrein inperken, gefaseerd afbouwen deze giftige chemische industrie.
Schoon opleveren en de Biesbosch uitbreiden. Chemours heeft in aanvang slechts vergunning voor kleine vestiging chemische industrie. Gerichte aanpak om de leefomgeving te laten zuiveren.
Pfas verbieden met wetgeving kan ondersteunend werken om dit leven vernietigende proces te stoppen.
Tot zover even.
Sterkte gewenst!
Ik zou graag zien dat mensen verplicht werden om minimaal de helft van hun tuin met groen of blauw te vullen. Al die tuinen bedekken zo'n groot oppervlakte van de stad. Helaas zal hittestress of wateroverlast de meeste mensen een worst wezen zolang ze er zelf niet direct last van hebben, of ze installeren wel een airco. De tegelwipacties e.d. zijn aardig maar daar maken meestal mensen gebruik van die toch al meer met groene onderwerpen bezig zijn. Maatregelen die echt zoden aan de dijk zetten blijven vaak uit omdat ze meer weerstand oproepen en er meer voor nodig is (wetten, handhaving e.d.). Jammer wel. Een andere opmerking. Ik snap ik niet zo goed waarom er zoveel asfalt in het Weizigt park moest komen. De herinrichting snap ik verder wel en er is vast door veel mensen goed over nagedacht, maar het voelt een tandje te veel als dezelfde gemeente groen/blauw/minder asfalt promoot. Geen makkelijke opgave om alle doelen te verenigen. Ik wens jullie veel succes.
Ik zou graag zien dat mensen verplicht werden om minimaal de helft van hun tuin met groen of blauw te vullen. Al die tuinen bedekken zo'n groot oppervlakte van de stad. Helaas zal hittestress of wateroverlast de meeste mensen een worst wezen zolang ze er zelf niet direct last van hebben, of ze installeren wel een airco. De tegelwipacties e.d. zijn aardig maar daar maken meestal mensen gebruik van die toch al meer met groene onderwerpen bezig zijn. Maatregelen die echt zoden aan de dijk zetten blijven vaak uit omdat ze meer weerstand oproepen en er meer voor nodig is (wetten, handhaving e.d.). Jammer wel.
Een andere opmerking. Ik snap ik niet zo goed waarom er zoveel asfalt in het Weizigt park moest komen. De herinrichting snap ik verder wel en er is vast door veel mensen goed over nagedacht, maar het voelt een tandje te veel als dezelfde gemeente groen/blauw/minder asfalt promoot.
Geen makkelijke opgave om alle doelen te verenigen. Ik wens jullie veel succes.
Ik ben helemaal voor vergroenen. Ik lees 30% groen en/ of water in de privacy omgeving. Maar ik zie dat heel weinig terug. In Zwijndrecht is het al verplicht gesteld bij alle huizenbezitters. Waarom hier niet. Ik heb een groene tuin maar woon naast 3 tegeltuinen. De vogels kijken op de schutting en draaien zich snel om. Ik denk als je in een huis wilt wonen met 'tuin' moet het ook groen zijn. Wil je geen onderhoud, ga dan naar een appartement. Al die tegeltuinen geven veel hitte, maar het water kan ook niet weg. Ik zou het wat strenger aanpakken. Daarbij, groen inleveren voor parkeerplaatsen!! Sorry. De meeste hebben teveel auto's . Hier in de straat. 3 bewoners 5 auto's. Toen ik dit huis kost, werd er gelijk bij gezegd, parkeren op je eigen terrein en je garage is ook een plek. Dus ik heb 3 plaatsten. Mensen met meer dan 3 auto's hebben geen recht op een plek elders en pikken ruimte van anderen. In het begin 1999, was er hier helemaal geen probleem. Dus, geen groen inleveren voor parkeerplaatsen maar auto's inleveren of verder weg parkeren. Of met vergunningen gaan werken. Is het gelijk over.
Goed dat er regels komen, ook voor particulieren, maar gebruik verschillende percentages, behorend bij de mogelijkheden die de beschikbare ruimte biedt. Woon je in het centrum dan gelden vanwege dichte bebouwing andere percentages, dan wanneer je in de wijken woont die tegen de buiten gebieden aan liggen, daar is gemiddeld genomen meer mogelijk zowel in de buitenruimte (denk aan ruimte om te bewegen, sporten en spelen) als in de prive tuinen. Dus misschien moet die 30 daar wel 40 of 50 zijn. Durf als gemeente rigoureuze keuze's te maken in de openbare ruimte. Auto's staan het grootste gedeelt van de tijd stil, maar claimen wel heel veel openbare ruimte (niet alleen parkeren, ook wegdek). Kijk voor die keuzes eens naar mooie voorbeelden in Scandinavie, maar ook in bijvoorbeeld Barcelona. De journalist Vincent Luyendijk is een inspiratie, zoek hem eens op google ;). Maar vooral heel veel succes met het vergroenen van ons mooie Dordrecht.
Goed dat er regels komen, ook voor particulieren, maar gebruik verschillende percentages, behorend bij de mogelijkheden die de beschikbare ruimte biedt. Woon je in het centrum dan gelden vanwege dichte bebouwing andere percentages, dan wanneer je in de wijken woont die tegen de buiten gebieden aan liggen, daar is gemiddeld genomen meer mogelijk zowel in de buitenruimte (denk aan ruimte om te bewegen, sporten en spelen) als in de prive tuinen. Dus misschien moet die 30 daar wel 40 of 50 zijn.
Durf als gemeente rigoureuze keuze's te maken in de openbare ruimte. Auto's staan het grootste gedeelt van de tijd stil, maar claimen wel heel veel openbare ruimte (niet alleen parkeren, ook wegdek). Kijk voor die keuzes eens naar mooie voorbeelden in Scandinavie, maar ook in bijvoorbeeld Barcelona. De journalist Vincent Luyendijk is een inspiratie, zoek hem eens op google ;).
Maar vooral heel veel succes met het vergroenen van ons mooie Dordrecht.
Ben het met een van voorgaande schrijvers eens: laten we vooral eens beginnen met datgene wat er als is, grond en water, te onderzoeken en bekijken hoe we deze schoner kunnen krijgen. Mij is ooit verteld dat op het hele eiland van Dordt geen schone grond te vinden is! Dus onderzoek naar de vervuiling in grond en water en dit als eerste prioriteit zien. Als je uitzoomt en Dordrecht van boven bekijkt zie je dat wij in een waterrijk gebied wonen met heel veel groen om ons heen. Menig middelgrote stad kan dat niet zeggen. Dus waarom ons druk maken om een stadstuintje? Tuurlijk, alle kleine beetjes helpen, maar laten we eerst en vooral naar de grote problemen kijken, waar Dordt e.o. mee van doen hebben, daar een oplossing voor bedenken. Dat komt de gezondheid van alle Dordtenaren ten goede!
Ben het met een van voorgaande schrijvers eens: laten we vooral eens beginnen met datgene wat er als is, grond en water, te onderzoeken en bekijken hoe we deze schoner kunnen krijgen. Mij is ooit verteld dat op het hele eiland van Dordt geen schone grond te vinden is! Dus onderzoek naar de vervuiling in grond en water en dit als eerste prioriteit zien.
Als je uitzoomt en Dordrecht van boven bekijkt zie je dat wij in een waterrijk gebied wonen met heel veel groen om ons heen. Menig middelgrote stad kan dat niet zeggen. Dus waarom ons druk maken om een stadstuintje? Tuurlijk, alle kleine beetjes helpen, maar laten we eerst en vooral naar de grote problemen kijken, waar Dordt e.o. mee van doen hebben, daar een oplossing voor bedenken. Dat komt de gezondheid van alle Dordtenaren ten goede!
Wij zijn sterk voor de groen-blauwe regels. Sterker nog: dat is een belangrijke reden dat we voor het project Amstelwijck park hebben gekozen. We zien in de praktijk echter dat veel woningen de groene regels vervolgens weer teniet doen door bepaalde keuzes te maken voor hun tuin en erfafscheidingen. Wij vinden dat persoonlijk jammer omdat we het graag groen zien. Een tip van ons is om hier in een vroeg stadium op te handhaven zodat bewoners geen investeringen doen die ze later moeten terugdraaien. En meer doen aan de bewustwording van de bewoners die komen wonen op zo'n nieuwe plek met groen-blauwe regels. Want op deze manier voelen de groenblauwe regels meer als een marketingtruc dan als echte regels.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.