Doe Mee Dordrecht

Denk mee over de plannen voor de stad

Groenblauwe regels - het vervolg

We willen in Dordrecht genoeg ruimte voor groen en water. Daarom maken we regels voor groen en water bij het inrichten en beheren van de ruimte in de stad. Inwoners gaven suggesties en wij delen graag hoe we die gebruiken.

Van 30 oktober tot en met 14 november 2024 kon je laten weten wat jij van de groenblauwe regels voor Dordrecht vindt. Onderaan deze pagina kun je dit terugkijken.

In totaal plaatsten 9 mensen een opmerking of aanvullende ideeën. Er was vooral steun voor de regels en waardering voor de aandacht voor klimaat, groen en gezondheid. Veel van de genoemde suggesties gebruiken we om de groenblauwe regels beter te maken.

 

Binnenstad

Naast de groenblauwe regels voor heel Dordrecht, hebben we speciaal aandacht voor de binnenstad. Het centrum is dichter bebouwd dan andere delen van de stad. Door de vele gebouwen en bestrating loopt de temperatuur in de binnenstad sneller op. Ook kan regenwater moeilijker weg.

Daarom voegen we ook in de binnenstad groen en ruimte voor waterberging toe. Dit doen we in de publieke ruimte en samen met eigenaren van particuliere grond.

Minimum percentages

Om de regels duidelijk en gelijk te houden voor iedereen, werken we met percentages per type project. In een nieuwe buurt is namelijk veel meer mogelijk dan in een enkele straat in een bestaande wijk. De percentages vergroening in de regels zijn minimum percentages.

Bij herinrichtingsprojecten in gebieden met meer openbare dan particuliere grond worden meer vierkante meters vergroend om tot dit percentage te komen.

En in stadsdelen met meer ruimte zijn de projecten vaak groter. Voor dit type projecten vragen de regels dus om meer vierkante meters te vergroenen.

Effect regels

Als de gemeenteraad de groenblauwe regels aanneemt, moeten projecten in de ruimte van Dordrecht aan de groenblauwe regels voldoen om een vergunning te krijgen. In de regels staat dat men moet kiezen voor maatregelen die lang werken. De positieve effecten van de maatregelen moeten dus lange tijd aanwezig zijn.

Steeds meer inwoners nemen maatregelen om hun eigen omgeving groener en klimaatbestendig te maken. We stimuleren dit met acties, tips, workshops en diensten zoals de tuincoach en de tegelophaalservice. Dat doen we samen met maatschappelijke organisaties, verenigingen en met bewoners. Er zijn diverse particuliere initiatieven, zoals pluktuinen en plantenruil.

 

Andere regels

Sommige suggesties vallen onder andere wetgeving en kunnen we niet in de groenblauwe regels opnemen. Bijvoorbeeld als het gaat over geluid, licht en milieutechnische aspecten van bodem en water. Deze suggesties nemen we mee in beleid en regels die we voor die onderwerpen maken. Voor de kwaliteit van de grond zijn dat de bodemregels

 

En verder

Na het verwerken van de reacties leggen we de groenblauwe regels voor aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad. Zij beslissen of zij de regels willen vaststellen.

Meer informatie op de website van Groenblauw Dordrecht

 

Kijk terug

Kijk hieronder terug naar de uitleg van de groenblauwe regels en de reacties die zijn gegeven.

    Cookie-instellingen