Doe Mee DordrechtDenk mee over de plannen voor de stad

Ondergrondse parkeergelegenheid

Jordi Gaal 13-08-2023 2 reacties

Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie van het hier aangekondigde onderzoek: https://www.ad.nl/dordrecht/nieuwe-grote-markt-in-dordrecht-stap-dichterbij~ad5ac851/ Mijn inziens is de Grote Markt bij uitstek dé plek om een ondergrondse parkeergelegenheid te realiseren voor bewoners van de historische binnenstad. De locatie is voor eenieder goed te bereiken. En mijn indruk is dat er weinig belemmeringen zijn op deze locatie van uit oogpunt van cultureel/historisch oogpunt.

Momenteel is de Grote Markt vooral in gebruik als parkeerterrein, door een ondergrondse parkeergelegenheid te realiseren verandert de huidige functie niet direct maar ervaart men bovengronds daar veel minder hinder van. De andere plannen die hier al zijn geopperd voor de ruimte die ontstaat, zouden bijna allemaal doorgang kunnen vinden, ook als hier een ondergrondse parkeergelegenheid wordt gerealiseerd.

Helemaal in het tijdsgewricht waarin wij leven, waarin (historische) binnensteden autoluw(er) worden gemaakt is het te verwachten dat er parkeergelegenheid zal worden geschrapt. Een effectieve oplossing zou een ondergrondse parkeergelegenheid op de Grote Markt van meerdere lagen waar een groot aantal (wellicht zelfs het meerendeel) van de bewoners de auto zou kunnen parkeren. De locatie is bovendien goed toegankelijk en relatief centraal in het centrum gelegen, waardoor ik weinig bezwaren zie tegen de verandering van de in principe gunstiger huidige situatie (dichterbij de woning op straat).

Nogmaals, de ontwikkeling dat er minder parkeerruimte komt op straat past in het huidige tijdsgewricht, maar rücksichtlos schrappen zonder alternatief te bieden zou geen optie moeten zijn. Dan zou de binnenstad voor de (dagjes)toerist inderdaad erg opknappen maar leveren bewoners onevenredig veel gemak en funtionaliteit in. De hier vaker geopperderde alternatieven vind ik geen optie:

- Parkeren voor bewoners buiten het centrum met aansluiting op het OV --> Waar dan, welke buslijn sluit hier dan op aan en wat gaat kosten qua tijd en geld?

- Gratis openbaar vervoer --> Daar gaat de gemeente niet over maar de centrale overheid. En ik zie het niet gebeuren dat laatstgenoemde hiertoe zal besluiten. Verder kan niet iedereen voorzien door openbaar vervoer. Sommige mensen hebben een auto nodig, punt.

Lat: 51.8163465881189
Long: 4.66656677181579

Een momentje...

2  reacties

Hannie Eland

24-10-23 om 14:39

Ben het helemaal eens met Jordi Gaal

Gemeente Dordrecht

30-08-23 om 7:58

Dank voor uw suggesties! We gaan ernaar kijken. 
Groet, team Grote Markt, gemeente Dordrecht

Cookie-instellingen