Waarom?
- Het aanbod van voorzieningen is in elke wijk anders. Zo zijn er bijvoorbeeld op de Staart-Oost maar weinig supermarkten. Maar hier wonen wel mensen die wat minder goed kunnen lopen en lastig grotere afstanden afleggen. En in Amstelwijck is er geen basisschool, terwijl hier wel veel gezinnen (komen) wonen.
- Voorzieningen dichtbij zijn goed voor de leefbaarheid en het sociale contact.
- Extra reistijd naar voorzieningen is vervelend en zorgt voor extra verkeer in de stad.
- Als voorzieningen goed bereikbaar zijn, hoeven deze niet altijd dichtbij te zijn.
- Technologische ontwikkelingen hebben invloed op het gebruik van voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan bezorging aan huis of een digitale afspraak met een medisch specialist.
- Een aantal voorzieningen, zoals supermarkten hebben te maken met marktwerking. Dit betekent dat wij niet altijd kunnen bepalen waar welke supermarkt zal komen.
Wat vind jij?
Wat vind jij van deze stelling en onze afwegingen? Ben je het ermee eens, heb je aanvullingen of denk je er anders over? Reageer en deel jouw ideeën hierover.
Toelichting
Elke wijk (en buurt) heeft zijn eigen behoefte aan supermarkten, basisscholen, huisartsen, enzovoorts. Dit noemen wij de basisvoorzieningen. Dit komt bijvoorbeeld door het verschil in inwoners van een wijk (bevolkingssamenstelling). De gemeente wil dat het aanbod in een wijk past bij wat de inwoners graag willen.