De hoofdstructuur van de nieuwe wijk ligt vast in het Masterplan Maasterras. Deze structuur geeft aan dat er geen bebouwing komt op belangrijke routes naar het centrum, de Oude Maas en Oud-Krispijn.
Identiteit: de identiteit van Maasterras verwijst voor een deel naar:
- de ligging: binnen- en buitendijks
- het verleden: Balkengat - Papegat: steenplaats en balkgaten
Meer informatie over de historie Maasterras zie bijlage 3 Inventarisatie cultuurhistorie Maasterras. (Het masterplan is vanaf 21 december in te zien op ruimtelijkeplannen.nl)
De wijk Maasterras wordt opgedeeld in drie buurten. Elke buurt krijgt openbare ruimtes en een uitgebreid padenstelsel die zorgen voor:
- de identiteit en richting van de buurt
- plekken voor ontmoeting
- een programma (maatschappelijk of horeca) dat de sociale cohesie stimuleert
Per buurt geeft een stedenbouwkundig plan hier verder vorm aan. Zo kijken we onder andere naar verdere invulling van de combinatie van wonen, werken en voorzieningen voor een leefbare wijk. Zie ook de informatie Waar komt wat?
Meer over de buurten in Maasterras
Volgens het bestemmingsplan mogen gebouwen maximaal 40 meter hoog zijn.
Bepaalde plekken in Maasterras zijn in het masterplan aangegeven als een accent. Op die plekken mag volgens de vastgestelde hoogbouwvisie hoger worden gebouwd:
- tot maximaal 65 meter hoogte
- in fase 2 eenmaal tot maximaal 90 meter hoogte
De meeste gebouwen zullen lager zijn.
Meer over de hoogte van gebouwen staat op bladzijde 41 van Masterplan Maasterras. Het masterplan is vanaf 21 december te zien op de website van Ruimtelijke Plannen.
Voor alle doelgroepen zorgen we in meer of mindere mate voor een woning in Maasterras. Het uitgangspunt is dat er een goede mix van soorten woningen ontstaat die zorgt voor een leefbare wijk.
Meer over de soorten woningen staat in hoofdstuk 5.1 over Wonen op bladzijde 66 van Masterplan Maasterras. Het masterplan is vanaf 21 december te zien op de website van Ruimtelijke Plannen.
In het Masterplan Maasterras is een aanzet gegeven voor de kwaliteitseisen waaraan de architectuur moet voldoen. De kwaliteitstoets gebeurt als de ontwerpen van de architecten klaar zijn die in de toekomst de gebouwen ontwerpen.
De architectuur wordt eigentijds en past zich aan de omgeving aan. Dat betekent dat de buurt:
- die grenst aan de rivier stoer zal zijn: de Rivierbuurt
- aan het Maaspark groen wordt met natuurlijke materialen (hout en baksteen): de Parkbuurt
- die grenst aan de Van Diepenbrockweg aansluit op de architectuur van Krispijn: de Tuinbuurt
Meer over de architectuur staat in hoofdstuk 6 op bladzijde 40 van Masterplan Maasterras. Het masterplan is vanaf 21 december te zien op de website van Ruimtelijke Plannen.